Half 2011 namen Kurt Bertels en zijn echtgenote Leen Jacobs de firma OMG Prefabbeton uit Dessel over. Kurt en Leen kwamen daarmee lang niet in een nieuwe wereld terecht, want zij waren in hun carrière al tien jaar bestuurder geweest van een betonfirma uit Arendonk. OMG bestaat ondertussen uit 40 medewerkers. Onze productie bestaat uit prefab betonnen elementen zoals: draai – en steektrappen, kroonlijsten, balkons en terrassen voor aannemers, architecten en particulieren.

“Bouw en beton blijken mijn biotoop te zijn,” start een opgewekte Kurt Bertels zijn verhaal. “De wereld van het architectonische beton heb ik leren kennen bij een betonfirma in Arendonk, waar ik ook verantwoordelijk was voor alle technische aspecten van de productie. Die ervaring is een absolute sterkte gebleken in mijn huidige job. Leen was de administratieve duizendpoot achter mij. Net voor mijn echtgenote en ik OMG overnamen, heb ik nog een jaartje als projectleider gewerkt bij het bouwbedrijf Vooruitzicht op de Antwerpse linkeroever.”

“Ik heb altijd al een eigen onderneming willen leiden. Als bestuurder heb je weliswaar vele bevoegdheden, maar een eigen bedrijf runnen geeft toch net iets meer, een droom die werkelijkheid word. Het feit dat OMG te koop werd aangeboden, kwam voor mij dan ook op het juiste moment. De overname zelf heeft nochtans zowat een jaar in beslag genomen. Talloze discussies gingen vooraf aan ons akkoord. Maar sinds de handtekeningen onder het overnamecontract werden geplaatst, is de evolutie snel en vlot gegaan.”

Klantenbestand

Zoals het vaak gebeurt bij overnames, heeft ook Kurt de organisatie van zijn nieuwe bedrijf ingrijpend veranderd. “OMG had in de loop der jaren een belangrijke klantenportefeuille opgebouwd, maar we merkten dat we toch wel wat energie moesten steken in het opnieuw aanhalen en versterken van de klantenrelaties. Dat is behoorlijk arbeidsintensief, maar het resultaat is er. Onze klanten bestaan voor tachtig procent uit aannemers. De overige twintig procent zijn architecten en particulieren. We kunnen vandaag uitpakken met een mooi klantenbestand van zo’n 800 aannemers aan wie we architectonisch beton kunnen leveren.”

Nieuwe betoncentrale

“Verder hebben we ook de organisatie van personeel en productie grondig onder de loep genomen. Eén en ander heeft geleid tot de aankoop van een nieuwe betoncentrale. Immers, onze klanten willen gewoonweg topkwaliteit. Kleine foutjes in de afgewerkte producten worden niet getolereerd. Logisch ook, omdat zowat al onze producten voor altijd zichtbaar blijven in het gebouw.”

“Om ons te begeleiden in onze tocht naar hogere kwaliteit hebben we een beroep gedaan op een Nederlandse firma voor Betontechnologie. Zij zijn experts in technologisch onderzoek van beton en zij hebben ons begeleid naar een nieuwe kwaliteitsstandaard. Door hun inbreng zijn we nieuwe, betere en sterkere grondstoffen gaan gebruiken. Sinds het bouwverlof is de nieuwe betoncentrale actief en de resultaten mogen er zijn.”

Architectonisch beton in de lift

Prefabbeton is weliswaar een nichemarkt, maar volgens Kurt Bertels biedt de markt nog extra mogelijkheden. “Het architectonische beton zich in de bouw duidelijk in de lift. Nu we ons productieproces hebben geoptimaliseerd zullen er zich ongetwijfeld nieuwe mogelijkheden aanbieden en is groei de volgende jaren mogelijk. Ons eerste werkjaar is alvast succesvol geweest met niet minder dan 973 ton geproduceerde betonelementen.”